مقایسه اثربخشی آموزش تفکر مثبت و درمان شناختی مبتنی بر ذهن آگاهی در ارتقای روحیه و سازگاری روانی-اجتماعی در بیماران مبتلابه سرطان پستان
https://doi.org/۱۰.۳۰۴۶۸/jsums.۲۰۲۳.۱۵۵۷

سرطان از جمله بیماری هایی است که به درمان پیچیده و چندرشته ای نیاز دارد. سرطان برای بیمـاران، بـا استرس شدیـد همراه است و می تواند باعث افسردگی گردد و کیفیت زندگی آن ها را در همه حیطه ها تحـت تاثیر قرار دهد از این رو باید به وضعیت سلامت جسمانی و روانی بیماران مبتلا به سرطان نه تنها در طول درمان بیماری بلکه در سراسر زنجیره بقای آنها رسیدگی شود. مداخلات مبتنی بر ذهن آگاهی ، ازجمله درمان شـناختی مبتنی بر ذهن آگـاهی، به بیماران آموزش می دهد تا در زندگی روزانه خود از طریق مدیتیشن، یوگا، بحث های گروهی و تعلیمی آگاه تر شوند. امروزه روان شناسی مثبت نگر به عنوان شاخه ای جدید از روان شناسی به مطالعه علمی نیرومندی و شادکامی انسان می پردازد. تفکر مثبت، روش یا نتیجه تمرکز مثبت ذهن فرد بر روی چیزی سازنده است و بنابراین تفکر و عواطف منفی را از آن حذف می کند.
با این هدف سوره و همکاران، به بررسی و مقایسه اثربخشی آموزش تفکر مثبت و درمان شناختی مبتنی بر ذهن آگاهی در ارتقای روحیه و سازگاری روانی اجتماعی در بیماران مبتلا بهسرطان پستان پرداختند و نتیجه مطالعه خود را در مجله علمی ـ پژوهشی دانشگاه علوم پزشکی سبزوار، در سال 1402 به چاپ رسانیدند. یافته های مطالعه آنها، نشان داد که هر دو درمان بر متغیرهای روحیه و سازگاری روانی اجتماعی اثربخشی معناداری در مبتلایان به سرطان پستان داشت. همچنین طبق یافته های مطالعه، درمان آموزشتفکر مثبت، اثربخشی بیشتری بر روحیه و شناخت درمانی مبتنی بر ذهن آگاهی اثربخشی بیشتر در متغیر سازگاری روانی اجتماعی داشت.
بطور کل می توان نتیجه گرفت که برای کمک به بیماران مبتلا به سرطان پستان، درمان های روان شناختی می توانند تاثیرات مثبتی داشته باشند تا با غلبه بر بحران وجودی, از عادات و قالب های فکری منفی خود بیرون بیایند و آگاهانه و معنی دار زندگی کنند.
نظر شما :