در کنفرانس علمی " آشنایی با بیماری های پستان" که پنجشنبه ۱۱/۰۵/۱۴۰۳ برگزار شد چه گذشت

این همایش با سخنرانی خانم دکتر هواژین السادات هاشمی(جراح عمومی) در خصوص اناتومی پستان، بیماری های خوش خیم و دردهای پستان آغاز شد، سپس دکتر هاشمی به بررسی اهمیت دریافت شرح حال از بیمار در تشخیص ضایعات خوش خیم و بدخیم پرداختند، همچنین ذکر شد برای افراد زیر 40 سال از سونوگرافی و برای افراد بالای 40 سال از ماموگرافی در imagine استفاده می شود و در صورت وجود موارد مشکوک از نمونه بردرای بافتی استفاده می شود. باید توجه داشت شرح حال بیمار شامل: سن بیمار، حاملگی، شیردهی، سن اولین پریودی، منوپوز، سابقه مثبتی که قبلا داشته، نمونه برداری های قبلی و مصرف هورمون است چون تمام این موارد می تواند در تشکیل ضایعات خوش خیم و بدخیم میسر باشد.
سپس خانم دکتر نازی معینی (جراح عمومی) در ادامه سخنرانی به ذکر اهمیت بلوغ زودرس، عدم فعالیت کافی و چاقی، تغذیه نامناسب در ایجاد سرطان پستان پرداختند. همچنین ذکر کردند در تشخیص های زودرس (early detection) می تواند تا 90 درصد با بقا همراه باشد و هرچه تشخیص دیرتر انجام شود شانس بقا کاهش می یابد. لذا می توان از screening برای این امر استفاده کرد. Screening به معنای غربالگری و شناسایی افراد به ظاهر سالم که ریسک بالای ابتلا به سرطان را دارند است که توسط گایدلاین های مخصوص انجام می شود، باید توجه داشت تنها ابزار غربالگری ماموگرافی می باشد.
در ادامه دکتر فرشته عباسوندی (جراح عمومی) به اهمیت جراحی در درمان سرطان پستان پرداختند. ایشان خاطرنشان کردند که اگر توده ای در پستان پیدا شود بعد از تشخیص و قبل از حضور در اتاق جراحی باید بیوپسی یا نمونه برداری انجام شود بیمار بدون انجام بیوپسی اجازه حضور در اتاق عمل را نخواهد داشت. درمان سرطان پستان به دو دسته درمان لوکال: جراحی و رادیوتراپی و درمان سیستمیک: شیمی درمانی، هورمون درمانی، تارگت درمانی تقسیم می شود. باید توجه داشت هر کجای بدن که توده ای وجود داشته باشد درمان اصلی جراحی است و باقی درمان های تنها نقش کمکی دارند حتی اگر توده کوچک باشد به هیچ عنوان جراحی از روند درمان خارج نمی شود مگر در موارد بسیار خاص.
دکترسیمین ال رسول (رادیولوژیست) در ادامه از اهمیت ماموگرافی و سونوگرافی صحبت کرد و خاطر نشان کرد که سونوگرافی هرگز نمی تواند جای ماموگرافی را بگیرد مطالعات نشان می دهد در خانم هایی که ماموگرافی انجام دادند میزان مرگ و میر ناشی از سرطان پستان50 درصد کمتر از خانم هایی بوده که از انجام ماموگرافی خودداری کردند.
از طرفی دکتر منیر میرائی (رادیوانکولوژیست) به بیان درمان های سیستمیک و انواع رژیم های دارویی پرداخت. خانم دکتر در این جلسه ذکر کرد که امروزه فاصله بین سیکل های شیمی درمانی را کاهش دادند که از سه هفته به دو هفته کاهش یافته البته این کاهش زمان وابسته به دوز دریافتی دارو بوده است که مطالعات و تجربه نشان می دهد روند درمان با نتایج بهتری همراه است. همچنین ذکر کردند که داورهای شیمی درمانی بر مرحله تقسیم سلولی تمامی سلول های سرطانی و غیر سرطانی اثر می گذارند و سلول هایی که تکثیر بیشتری دارند بیشتر تحت تاثیر قرار می گیرند لذا با عوارض جانبی همراه خواهند بود از جمله سلول های مغز استخوان، سلول های پوست، سلول ها و فولیکول های مو و سلول های مخاطات.
در انتهای همایش خانم مهسا راجی (متخصص تغذیه) به تاثیر نقش تغذیه در پیشگیری سرطان پرداخت ایشان خاطر نشان کردند که ویتامین D می تواند در ابتلا و عود مجدد سرطان پستان نقش حائز اهمیتی داشته باشد لذا سطح این ویتامین در بازماندگان همیشه باید در حد طبیعی وکافی باشد البته باید توجه داشت که مصرف خودسرانه ویتامین D می تواند عوارض جدی ایجاد نماید لذا باید هر چند وقت یکبار به توصیه پزشک چکاپ انجام شود. رژیم غذایی برای بازماندگان سرطان شامل: مصرف روزانه 5 واحد میوه و سبزیجات، کربوهیدرات شامل غلات کامل و تصفیه شده، پروتئین بدون چربی شامل مصرف بیشتر گوشت سفید نسبت به گوشت قرمز، لبنیات کم چرب، چربی های غیر اشباع مانند امگا3 که در ماهی و گردو فراوان است، مصرف کافی ویتامین D و مهمترین امر که کمتر مورد توجه قرار میگیرد مصرف غذا به صورت Mindful می باشد به این معنا که در زمان مصرف مواد غذایی تمام توجه به صرف غذا باشد نه عمل دیگری چرا که این امر باعث می شود در حجم کمتر و زمان کمتر مواد غذایی مصرف شود لذا از ابتلا به چاقی جلوگیری می کند و در اخر ذکر کردند که باید مصرف نوشیدنی های الکلی را به طور کل قطع کرد.
نظر شما :