مصرف غذا و سرطان روده بزرگ
https://doi.org/۱۰.۱۰۸۰/۰۱۶۳۵۵۸۱.۲۰۲۳.۲۲۴۲۱۰۳

سرطان کولورکتال (CRC) عامل مرگ و میر قابل توجهی در سراسر جهان است. چندین عامل خطر قابل تعدیل، از جمله مصرف زیاد غذاها و نوشیدنیهای خاص، میتوانند باعث CRC شوند. لذا Akshaya Kumar و همکاران به بررسی آخرین یافتهها را در مورد مصرف غذاها، مواد مغذی، مواد تشکیل دهنده و نوشیدنیهای مختلف در توسعه CRC، با هدف طبقهبندی آنها به عنوان یک عامل خطر یا محافظ، پرداختند. نتایج این مطالعه در سال 2023 در مجله Nutrition and Cancer چاپ شد. نتایج نشان می داد که:
اقلام غذایی پرخطر شامل: گوشت قرمز، گوشت فرآوری شده، تخم مرغ، مصرف زیاد الکل، نوشیدنی های شیرین شده با شکر و آب نبات شکلاتی است.
مواد غذایی محافظ شامل: شیر، پنیر و سایر محصولات لبنی، میوه ها، سبزیجات (به ویژه چلیپایی)، غلات کامل، حبوبات (به ویژه دانه های سویا)، ماهی، چای (به ویژه چای سبز)، قهوه (به ویژه در میان آسیایی ها)، شکلات، و مصرف متوسط الکل (به ویژه شراب) است.
مواد مغذی پرخطر عبارتند از: چربی رژیم غذایی از منابع حیوانی و اسیدهای چرب ترانس صنعتی (روغن های هیدروژنه نیمه جامد/جامد)، رنگ های خوراکی مصنوعی، مونوسدیم گلوتامات، دی اکسید تیتانیوم و شربت ذرت با فروکتوز بالا.
مواد مغذی محافظ عبارتند از: فیبر غذایی (به ویژه از غلات)، اسیدهای چرب (اسیدهای چرب اشباع با زنجیره متوسط و فرد و اسیدهای چرب غیراشباع بالا، از جمله اسیدهای چرب غیراشباع امگا 3)، کلسیم، پلی فنل ها، کورکومین، روی، منیزیم و ویتامین های A، C، D، E و B (به ویژه B6، B9 و B2). ترکیبی از ریزمغذی ها و مولتی ویتامین ها نیز در کاهش بروز آدنوم مکرر مفید به نظر می رسد.
نظر شما :